Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

 Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης απηύθυνε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία στο 8ο Red Business Forum.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αλλαγή τρόπου σκέψης στη χώρα, που ήδη συντελείται, και στην αλλαγή τρόπου δράσης, στην αλλαγή νοοτροπίας, σε όλα τα επίπεδα, που πλέον απαιτείται. Ο Σταύρος Καλαφάτης ανέλυσε τον «άλλο τρόπο» που σταδιακά υλοποιείται στη Χωροταξία, ώστε «να υπάρχει προτρεπτικό περιβάλλον, οργανωμένο σύστημα κανόνων για αναπτυξιακή διαδικασία που ενισχύει την πρόοδο – άρα τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία του φυσικού πλούτου… Δίνονται πολλές ανάσες πολεοδομικού χαρακτήρα στα «βαριά» αστικά κέντρα και πνοή ζωής στη «διψασμένη» περιφέρεια. Να μπει η βάση για αποκέντρωση των επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας, αλλά και εσωτερική «μετακίνηση» των σχεδίων μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.Με τρόπο επωφελή για όλους. Αναζωογονώντας τομείς που θα ηγηθούν στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Αναζωογονώντας περιοχές με αύξηση θέσεων εργασίας και μόνιμου πληθυσμού. Αναζωογονώντας το περιβάλλον από την αειφόρο σύνδεσή του με την καθημερινότητα των ανθρώπων».
 
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ προανήγγειλε την έναρξη, σύντομα, της δημόσιας διαβούλευσης για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα χωροταξίας και πολεοδόμησης που είτε έχει ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ (ενεργειακή απόδοση κτιρίων, κτηματολόγιο, δασική χάρτες, αυθαίρετη δόμηση, περιβαλλοντικό ισοζύγιο) είτε βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας (ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού, ειδικό χωροταξικό τουρισμού).
 
Ο Σταύρος Καλαφάτης ολοκλήρωσε την ομιλία αναφέροντας ως κυρίαρχο στόχο της στρατηγικής του ΥΠΕΚΑ «ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός. Συνευθύνη όλων και πεδίο ισότιμης πρόσβασης σε δραστηριότητες που συνάδουν με τους κανόνες της έννομης Πολιτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «το μοντέλο μιας σύγχρονης πόλης αναφέρεται σε κάτι μεγαλύτερο από έναν οικονομικό στόχο. Αναφέρεται σε έναν δημιουργικό και δημοκρατικό τρόπο δράσης…. Σε ένα πρότυπο για το χώρο, στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί πρωτότυπη σκέψη και τελικά καινοτομία» ώστε «να οργανωθεί η ιδέα για πόλεις προόδου και για ουσιαστική επιστροφή της ανάπτυξης στην Περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: